Hackney City Farm

We are converting and extending the roof of a large house in north London. As a consequence we will be disposing of the existing timber structure and slates in the most sustainable method possible. Hackney City Farm shop extension provides the perfect opportunity to minimise waste from this project and create a new life for the materials.

Loft Conversion to Farm Shop: The Story

We are converting and extending the roof of a large house in north London. As a consequence we will be disposing of the existing timber structure and slates in the most sustainable method possible. Hackney City Farm shop extension provides the perfect opportunity to minimise waste from this project and create a new life for the materials.

We have designed a simple structure: a living roof on a flat timber deck, over stacked slate columns with timber stable doors, all reclaimed materials from a London roof. Light is from linear roof vents and the open front. Shade is provided by the vertically bi-folding doors which open to form a brise soleil. The structure is kept cool in the summer by the living roof and permanent ventilation through the doors and roof. The internal space is divided by low level stable partitions and display counters and is flexible, allowing the best possible use over time. The information and community board is by the entrance, while a display area for vegetables and plants is next to the existing shop, where the more valuable merchandise is displayed.

The materials and arrangement are in natural harmony with the rest of the farm buildings, coming from natural sources in a human proportion. The structure can be constructed using semi-skilled labour and the doors can be easily fabricated by a local joinery firm. The materials will be available from the end of April.