Contact Us


true
true
By clicking ‘send’ you agree to E2 Architecture and Interiors Ltd storing and using the information above as set out in their Privacy Policy




Download Fact Sheet







The Pavilion, Blackheath

making eco sexy

This has become a manifesto project, proving that eco can be sexy, even in the most constrained locations.

The Pavilion is a zero carbon family home located adjacent to Grade II* listed ‘The Pagoda’ in Blackheath, London. The house is a split-level courtyard four bedroom home, with open plan living and two further reception rooms. The design places the house at the centre of the site, creating different garden rooms that relate to the interior.

The architecture is revealed to the visitor as they move around and through the building; the interiors are flooded with natural light and enveloped by views of the gardens and surrounding trees.

With a brief to make the most energy efficient and contemporary house on a site that is overshadowed for half the day by large trees with root protection zones on all sides in a conservation area of south London, in every way this project was a challenge from the start.

The project involved an expert team of consultants to ensure that the proposal gained planning permission. The building has minimum impact on the existing conservation area and the setting of the listed building despite having been built in its grounds. The application won the support of English Heritage, The Georgian Group and the local amenity group The Blackheath Society, before being granted planning at appeal.

This net zero-carbon contemporary home includes sustainable features such as passive, solar and ventilation design, an earth sheltered lower ground, green roofs, as well as an array of low to zero carbon technologies.

All of these contribute to this being one of only a few bespoke houses to achieve Level 5 on the Code for Sustainable Homes in the UK.

The Pavilion won the Sunday Times British Home Awards 2017, was shortlisted in BD online’s Architect of the Year Awards 2016, won the Evening Standard New Homes  Eco + Living Award in 2015 and was voted The UK’s Top Eco Home in The Guardian online 2014.

"We love most the quality of the light and how open the space seems."

"The brief was to create a beautiful modern home that was dominated by its eco credentials. We always wanted the experience of living in a contemporary house. For us, living here is a huge change, but really refreshing. We love most the quality of the light and how open the space seems."

Caroline and Philip Cooper

Client


This project resulted from our Development Appraisal consultation with E2 director Sam Cooper.

Learn More Here

Do you have a site you would like to develop in order to achieve the highest Gross Development Value? Explore the design options available for your site with E2 director Sam Cooper. Find out more here...




Read more about our flagship project.

Download

E2's Pavilion 'makes eco sexy', read more about our flagship project here...



Have a similar project in mind?



Get in touch for a free appraisal.


Request a call

Our No Obligation Consultancies



RELATED PROJECTS