Goodwin’s Court, Covent Garden

Goodwins Court, the bijou project on a Dickensian passageway in Covent Garden, reported to have been inspiration for J.K.Rowling when writing her Harry Potter novels with its is imminently coming to its conclusion on site. It is easy to fall for the charm of this narrow pedestrian passageway with its Georgian Grade I Listed 'Dickensian' architecture and gas fuelled street lights.

The careful restoration and refurbishment of this heritage asset has resulted in a resplendent success both for its client and for the surrounding context of the building itself. Having involved the complete refurbishment of the exterior and internally to serve our client's use for the building as an artist studio, this building once viewed as the poorly maintained neighbour to its grade listed counterparts on the passage, now sits proud and compliments its location. Internally we have designed each space to be unique with the centrally located staircase also acting as a functional piece of highly crafted joinery, with integrated storage and lighting, set against the rough finish of the original exposed bricks. This space creates the wow factor the building always deserved. Our client now has a beautiful and comfortable environment to enjoy for work and leisure.

Refurbish, Renovate, Listed Building, Goodwin's Court, Covent Garden, Harry Potter, Dickensian London, English Heritage, Heritage Architecture

Above, the pitched roof building on the left is being refurbished by E2. Below is the entrance to Goodwin’s Court from Bedfordbury viewed at night, with the front door to the building on the left.

Refurbish, Renovate, Listed Building, Goodwin's Court, Covent Garden, Harry Potter, Dickensian London, English Heritage, Heritage Architecture

Here are some of the most recent site photos, work tantalisingly close to a finish.

Goodwins Court Covent Garden architecture timber joists ceiling spot LED sash window internal wall insulation original joists retained

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials bathroom tiling wc glazed door light switch brushed

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials rooflight skylight sky

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials rooflight skylight sky bathroom shower wc basin tiling timber joists revealed LED spot lighting

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials rooflight skylight sky bathroom shower wc basin tiling timber joists revealed LED spot lighting

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials rooflight skylight sky bathroom shower wc basin tiling timber joists revealed LED spot lighting

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials bathroom wc tiling LED strip lighting shadow gap

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials rooflight skylight sky LED strip lighting shadow gap

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials rooflight skylight sky LED strip lighting shadow gap sash window double glazed wall light timber flooring reclaimed timber

Goodwins Court Covent Garden architecture strip LED internal wall insulation original brickwork retained feature staircase timber joinery textures materials rooflight skylight sky LED strip lighting shadow gap sash window double glazed wall light timber flooring reclaimed timber

Below are some shots of the property as it was, before any work commenced.

DSC_5875-web

Goodwins Court Covent Garden architecture existing condition

Site photos from earlier in the process of strip out and construction.

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork timber joinery feature stair

Strip out revealed the innate beauty of the building, but also some very concerning structural issues.

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork light

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork light

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork light

The timber floor joists revealed the extent to which the building had subsided and buckled over time, also illustrated by the extensive cracks found on almost all the walls within the building.

Goodwins Court Covent Garden architecture construction timber joists light

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork timber joists light

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork timber joists light

Once stripped back to the brickwork it became apparent that the entire first floor structure was reliant on the lintel to the doorway in the photos below, which was resting on a very precarious crumbling pile of bricks, site work had to stop immediately in order to make the site safe.

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork timber joists light lintel

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork crumbling crack

In the bathroom the roof structure was removed and replaced.

Goodwins Court Covent Garden architecture construction timber joists light rooflight skylight sky

Interestingly three bricked in doorways were revealed during the strip out phase, pointing to an altogether fascinating historical link for the building with what would have been beyond these.

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork hidden door bricked-in arched

Goodwins Court Covent Garden architecture construction exposed brickwork fireplace light