Contact Us


true
true
By clicking ‘send’ you agree to E2 Architecture and Interiors Ltd storing and using the information above as set out in their Privacy Policy




Download Fact Sheet







Blackheath Village

Blackheath, London

A discreet single storey rear extension to a heritage property in the heart of Blackheath Village, this project reacts sensitively to the heritage asset and the Blackheath Conservation Area it is located within. The project has gained planning following two submissions with the planners for pre-application advice. We look forward to assisting our client in realising this project, which looks to upgrade their living spaces internally and improve the connection of the property with its rear garden.

 CONTEXT

 

The site is located in Blackheath, within the Blackheath Conservation Area in the Royal Borough of Greenwich. The host building is a mid Victorian semi detached villa, constructed in the 1860s. The property is one half of the central pair, designed and constructed in the Italian form, characterised by projecting eaves and windows aligned above each other.

 

Proposed visualisation of the rear of the property from the rear of the garden

 REAR EXTENSION – DESIGN

 

The proposal is for a lower ground floor rear extension to create a new dining room adjacent to a relocated kitchen. The extension infills an existing lightwell. An extensive green roof build-up features bringing the garden up to upper ground floor level. A glazed balustrade to the roof helps to blur the line between the green roof  and the garden beyond. The existing sash window at upper ground floor has its sill lowered, to take a new inward opening glazed door. The existing door opening that served a garden access staircase is given the same treatment, flooding the living spaces in light and reinforcing the connection with the garden. The extension is discreet in scale and hunkers down, acting in response to the different existing levels of the building and its rear amenity spaces.

 

Proposed visualisation of the rear of the property, bird’s eye view

REAR ELEVATION –  DETAIL

 

The composition of these proposals respond to the character and appearance of the existing building. The new addition respects this through detailing and with the use of natural materials, in order to preserve and enhance it and its setting. The rear extension makes a bold departure from the existing in terms of design, whilst using natural slate cladding with a similar texture and presentation to that of the brickwork to the host building. The new extension roof features deep upstand parapets that provides solidity to the design. There is a large slot rooflight to the extension roof, bringing light deeper into the plan of the lower ground floor.

 

Proposed visualisation of the rear of the property, courtyard view

Have a project in mind?



Request a call

The above images show the rear of the property as existing, and the proposed view with the new extension.

Planning permission has been granted

Stay tuned to see this project progress.

What Kind of Client Are You?

Each project brief and each site is unique. We work with private clients to realise their dream homes and developer/investor clients to build profitable property portfolios on residential, commercial and mixed-use projects.

So that we can give you the most relevant advice about your project please follow the links below.

Sam Cooper

THE E2 PROMISE & GUARANTEE:


You will:

  • Rest assured that you have achieved the maximum value from your site.
  • Give delight to all those who experience your new property.
  • Be happy in the knowledge that you have enacted the most appropriate scheme.
  • Be confident you have achieved the best return on your investment, for you and the property.
  • Be proud you have enacted a positive and sustainable impact on the environment.
  • Have peace of mind with an accredited RIBA award winning Architect working on your project.
  • Have sophisticated contemporary architecture that inspires and works to deliver you maximum comfort.


We guarantee:

  • E2 Director Sam Cooper will be lead consultant on your project from inception to completion.
  • We will explore all viable options for the project to ensure that you receive the return on the investment that you desire.
  • We will add lasting value to you and your asset.
  • We will agree a project programme and constantly review and report against it.
  • We will respond to all communication within 24hrs in the working week.
  • Our entire team will be dedicated to delivering complete customer satisfaction.
  • You will be delighted with the result.

 

We can’t guarantee the result of any planning application, but we can guarantee that we will use our skill, care and expertise to give you the best chance of success in what you aspire to.


Sam Cooper

Director

"Sam and Jim had great ideas, listened to what we wanted and were always available when we had questions."

Sharon & Ed,

Private Client, Medusa Road

"I just can’t wait to get home, every time... I love what you guys have done. I never thought it could be this good."

Dominic Cooper

Private Client, Oppidans Road

Our No Obligation Consultancies



The success of your project can be measured in many
ways. But at the core is what value has been added to
the site in the process of a project.

We will work with you to ensure every potential
to increase value is explored at every stage of the project.

Our clients have profited from our imagination in many
different ways.

Our promise to you is our continual planning for
maximised gain, from a strategic level right down to
the detail.

Contact Us

true
true
By clicking ‘send’ you agree to E2 Architecture and Interiors Ltd storing and using the information above as set out in their Privacy Policy