Contact Us


true
true
By clicking ‘send’ you agree to E2 Architecture and Interiors Ltd storing and using the information above as set out in their Privacy Policy




Download Fact Sheet







Conduit Mews

Paddington, London

 

HIGH QUALITY DESIGN

This basement extension and refurbishment of a Mews house in Paddington revolutionises this period property, and our client’s lifestyle. This project highlights what can be achieved when high quality design is placed central to the brief.

 

 

CONTEMPORARY INTERVENTION

A new rear lightwell brings natural light and ventilation into the basement, formed with bronze crittal style glazing that creates a feature contemporary intervention to compliment the heritage property. A sculptural solid oak feature staircase that also pierces through the building vertically, becomes the second contemporary intervention, allowing open plan living at ground floor.

 

 

OPEN PLAN MEWS

The ground floor is opened up, to create an open plan living space with the kitchen to the rear, complete with access to a concealed WC adjacent the lightwell, the staircase creates the subtle zoning from front to rear, with living and dining spaces to the front of the plan.

 

 

THE IMPORTANCE OF ZONING

Each space is clearly delineated at ground floor, yet the open plan feels uninterrupted visually. The use of timber slats to the entrance creates a privacy screen, which ties in with the design of the staircase and the kitchen. The dining area is placed centrally, providing the overview of the entire footprint to the building and proximity to the external via the lightwell.

 

 

CREATING ARCHITECTURAL FEATURES

The new lightwell to the rear of the plan floods the basement and ground floor with natural light, enhancing the spaces and connecting them to the external environment, the sun’s trajectory through each day, and the passing of the seasons. This provides this landlocked property with vital amenity, and a new focus for the spaces at these levels.

 

 

SCULPTURAL USE OF SOLID OAK

The feature staircase ties all three floors of the building together, piercing through each space with solid oak timber slats that emphasise movement and verticality. This feature draws the eye and soothes it with its warmth and use of natural material.

 

 

CONTEMPORARY LIVING

The property features a basement office, gym, guest quarters, wine cellar and plant/utility, with the external courtyard visible from the primary spaces. The master bedroom with ensuite at first floor is complimented by the second bedroom, a family bathroom and day room, all whilst retaining the existing first floor terrace to the rear. The design seeks to be as close as possible to zero carbon, following a fabric first approach coupled with passivhaus airtightness principles.

 

our no obligation consultancies



Featured Projects




This project came about following an Architect Home Visit

Learn More Here

Are you thinking of designing a new extensions or making alterations to your property or a property you are considering purchasing? Explore the options available with E2 director Sam Cooper. Find out more here...



Have a project in mind?



Get in touch for a free appraisal.


Request a call


Accreditations